maandag 25 februari 2013

mooi randje

Als ik ergens een nieuw patroontje, breiwijze of haaksteek zie, maak ik vaak een klein proeflapje.


Het middelste rozige lapje met "oor" is een soort van mini haakrol waarin ik de steken van  wieke 's haakrol op maandagen uitprobeer. Hij is niet echt een haakrol,want soms doe ik maar 1 rij en sommige sla ik over. Vandaag heb ik alles met vasten omgehaakt en daarna met de kreeftesteek. Die laatste heb ik nu voor het eerst eens geprobeerd.
Het geeft een leuk effect, een beetje als een gedraaid mini-koordje.
Het oor aan dit lapje komt omdat ik met dit garen van mijn oefenbol ook een breisteek wilde oefenen. Ik had geen zin om af te knippen en zo kwam hij tussen 2 rijen haakwerk ;-).

Wat ik bij dat breien heb geoefend was de "dubbelsteek". Deze steek voorkomt dat er bij verkorte rijen gaatjes komen. Na het draaien van je werk, wordt de 1e steek afgehaald. Deze steek trek je zò strak over de breinaald dat de 2 draadjes van de lus daaronder over je naald komen te liggen..
Als je dan later die steek breit steek je door die 2 lusjes als 1 steek!
Door al die verkorte rijen heb ik zo'n mooi oortje gekregen.

Verder had ik voor dit breiwerkje toch wel wat weinig steken opgezet en geen garen aan het "staartje" over om meer te doen. Dusss... bij de 1e toer heb ik na elke steek 1 steek extra gebreid uit de bovenste van de 2 opzetdraden. 
En dat gaf een onverwacht leuk randje:
Hier in lichtblauw katoen en in roomwitte sokkenwol nog maar eens gedaan.
Ik vind het een leuk effect.
Nu een toepassing bedenken ;-)

Groetjes,Nelleke

2 opmerkingen:

  1. Leuk om zo alles uit te testen zeg!!
    Lieve groet Hester

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat bijzonder zo al die verschillende proeflapjes, je gaat in ieder geval methodisch te werk en dat is superhandig! Zou ik ook vaker moeten doen, nu kom ik (te) vaak voor verrassingen te staan ;)

    BeantwoordenVerwijderen