zondag 6 januari 2013

Christel Seyfarth !

Na mijn 1e succes op breigebied werd ik dubbel enthousiast. Er volgden een paar kleinere projectjes, waarmee ik ook tevreden was. Onder andere een kindervestje, waarvan de maat niet klopte. Het werd eerder een maatje 68 dan de maat voor 2 jaar. Maar dat was verklaarbaar: amerikaanse maten verschillen ws altijd van de onze. Bovendien was de aanbeveling voor het garen niet helemaal begrijpelijk.


En, omdat er een kleinere maat kleindochtertje voor handen is, dacht ik er verder niet meer over na. Maak gewoon een nieuwe voor Isis.

Maar nu.................
In mijn brei-enthousiasme kijk ik veel op internet en op de blogs van diverse hele goede breisters. Daar kwam ik de ontwerpen van Christel Seyfarth tegen. Wow! wat mooi. 
Na veel kijken en wikken en wegen, verschillende ontwerpen vergelijken, proefbreien met Fair-Isle techniek was ik er klaar voor. Een deel van mijn oude jaarsuitkering is besteed aan 2 paketten van Christel Seyfarth.
Het Nomade Gilet
en wat later ook nog (het eet tenslotte geen brood ;-)]
Bolero watermeloen blauw. 
Deze laatste niet alleen voor de heb, maar ook omdat ik het patroon deels wil gebruiken bij het nomade gilet. Het lijkt me namelijk fijner om een vest, met mouwen te hebben en die mouwen heeft de bolero van dezelfde garendikte enz.
Dus eerst maar eens aan de slag met het patroon van de  nomade gilet. Proeflapje breien, check. Eigen maten nemen, check. Bestaand vest van ong dezelfde lengte nameten en dan vergelijken. Kloppen de maten van het patroon voor mij?
 Een en ander aanpassen (pagina's vol schrijven om elke stap te beschrijven :-)] en aan de slag. Beginnen met aantal steken voor maat M.
Op een enkel klein makkelijk te verbeteren vergissinkje na gaat het langzaam, maar goed. Heerlijk om op de bank 's avonds te doen. Hmm, na een paar centimeter breien lijkt het toch wel wat wijd. M.b.v. een 2e rondbreinaald van dezelfde dikte zorg ik ervoor dat het model plat wil liggen en nameten: klopt het toch redelijk. Het blijft lastig om rondbreisel goed te meten, maar a la; we gaan verder. (in deze fase ga ik per ongeluk op die 2e breinaald van bamboe zitten :-(, gebroken)
Nu heb ik ca 20 cm gebreid, waaronder 2 biezen van elk 8 naalden. SH>T, lijkt nog steeds tamelijk wijd. Nu serieus aan het meten. Verlengkabel aan de kabel gezet, zoom dubbel geregen, goed plat leggen wil nu ook beter. Ennn......centimeter erop.
Ja hoor............De M die ik gekozen had was voor mijn heupen al wat wijd, maar dat hoort bij het model. De extra 8 cm wijdte op de centimeter maakt hem 15 cm wijder dan mijn bestaande vestjasje!!  Is wel weer de aangegeven wijdte voor maat L, die ik voor de rest van het gilet nodig heb. 
Al met al, weet ik het nu even niet zo goed. 
Optie 1, verder gaan met maat M, komt wel goed uit voor mijn L?
Optie 2, verder gaan met aangepast steken aaantal en op de manier van de "steek", net als middenvoor, de al gebreide "boord" innemen.
Optie 3, uithalen en met een dunnere naald opnieuw beginnen.
Suggesties?

Licht gefrustreerde groeten uit Barneveld

5 opmerkingen:

 1. Oef, ingewikkeld hoor. Ik kan je helaas geen goed antwoord weten. Ik weet wel dat mijn moeder dergelijke projecten ongeveer 3 keer breit voor het goede exemplaar klaar is. Heb je weinig aan, ik wil maar zeggen. Houd moed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geef echt niet zomaar op, maar hoop eigenlijk dat het niet 3 keer gebreid moet worden voor het goed is Pfff. Petje af voor je moeder trouwens, da's pas doorzetten!

   Verwijderen
 2. Oei, Nellek, ik kan je helaas ook geen raad geven. :( 't Wordt wel een prachtig vestje!! Ik hoop dat je nog advies krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit patroon heb ik ook nog liggen, maar ik weet nog niet in welke kleuren in het wil gaan breien. Bovendien had ik al bij iemand anders gelezen dat de maten niet echt helemaal goed kloppen, en dat is toch wel een drempel hé. Maar wie weet, ooit??
  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste breisters , ik ben op zoek naar patronen van Christel Seyfarth
  Ik kan helaas geen apkketen kopen deze zijn veels te duur voor mij
  Ik ben redelijk hookt aan het breien maar heb een gebrek aan mooie patronen die van Christel vind ik geweldig
  Weet iemand hoe ik er aan kom ? Ik wil er best wat voor betalen maar pakketen boven de 100! Euro kan ik echt niet aan
  Graag uw hulp
  Verder veel bewondering voor jullie mooie creacties respect!

  BeantwoordenVerwijderen